Hoe AI de muziekindustrie voorgoed zal veranderen

Geschatte leestijd - 4 minuten

Ik schrijf steeds vaker over artificial intelligence en de muziekindustrie. Dat is niet bijzonder, gezien de enorme stroomversnelling waar AI in zit. De technologie wordt veel gebruikt door artiesten, labels en fans. AI zal de muziekindustrie zelfs voorgoed veranderen. In dit artikel lees je er meer over.

Impact AI

Kunstmatige intelligentie past qua impact in het rijtje met andere technologische ontwikkelingen als het internet en de smartphone. In een relatief korte periode heeft AI bewezen zeer bruikbaar te zijn voor vrijwel elke sector. Ook binnen de muziekindustrie. Op dit moment wordt AI dan ook al gebruikt bij vrijwel elk onderdeel van het productieproces van muziek. Denk aan vocalen, mixing & mastering en het schrijven van teksten. Grote organisaties en artiesten als Spotify en David Guetta maken al dankbaar gebruik van handige AI-tools

Toch zetten diverse partijen ook vraagtekens bij de opmars van AI. Vooral als het gaat om juridische zaken. Het is de afgelopen tijd duidelijk geworden dat het copyright-recht het razende tempo van artificial intelligence moeilijk kan bijbenen. Op het moment van schrijven kan een machine die over AI beschikt, geen aanspraak maken op rechten, plichten en capaciteiten, want deze algoritmes hebben geen grondwettelijke rechten. Het is daarmee moeilijk om te bepalen of AI-tools inbreuk maken op copyright.

Voorbeelden

Het meest sprekende voorbeeld van AI-muziek blijft de ‘imitatie’ van Drake en The Weeknd door de artiest Ghostwriter. Met zijn nummer ‘Heart On Sleeve’ protesteerde de anonieme Amerikaanse artiest tegen de huidige muziekindustrie. Via zijn TikTok-account laat Ghostwriter het volgende weten: “Ik was jarenlang een ghostwriter en kreeg bijna niet betaald, zodat grote labels winst konden maken. De toekomst is hier”.

Aan de andere kant van de planeet wordt AI nog meer omarmd. In Oost-Azië produceren tech-giganten als Tencent Music Entertainment en ByteDance, beter bekend van TikTok, AI-muziek. Artificial intelligence helpt deze bedrijven met het uitbrengen van duizenden nummers per maand. Deze muziek haalt uiteindelijk grote inkomsten binnen. Dit via streamingdiensten of via sociale media als TikTok en WeChat.

Conclusie

Bijna wekelijks zorgt AI voor opschudding in de muziekindustrie. Door het grote aanbod aan tools heeft kunstmatige intelligentie impact op elk aspect binnen het productieproces. Grote bedrijven en artiesten omarmen de technologie. Ook voor jouw bedrijf kan AI bruikbaar zijn. Onderzoek welke tools jij kan inzetten en investeer in een adequate digitale strategie.


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

QR Maandelijkse Donatie
Liever met iDeal/PayPal betalen of een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


Kijk ook

Onze virtuele assistente legt uit wat Digitaal Vermogen is
>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie