15 tips voor het vergroten van het Digitaal Vermogen

Geschatte leestijd – 7 minuten

Tips Digitaal Vermogen. Heb je tips voor het digitaal vermogen? Dat is een veelgestelde vraag. Elk bedrijf heeft een waarde, dat geldt ook voor de business van dj’s en festivalorganisaties. Deze waarde komt mede tot stand door het Digitaal Vermogen: de mate waarin je in staat bent om digitale fan-relaties te onderhouden. Hier heb je zelf dus een grote invloed op. Hier vind je 15 tips om het Digitaal Vermogen – en dus je bedrijfswaarde – te vergroten.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Tips Digitaal Vermogen vergroten

In de afgelopen jaren heb ik veel inzichten opgebouwd in de sport-, media- en entertainment-branche. Hieronder vind je 15 bruikbare tips om het digitaal vermogen te laten groeien.

Tip 1 | Onderzoek meerdere inkomstenstromen

Als dj of festivalorganisatie is het goed om ook op het gebied van je inkomstenstroom creatief te zijn. Als artiest hoef je niet enkel geld te verdienen met het uitbrengen van muziek en je gigs. Met wat creativiteit en inzet lukt het ook om merchandise en workshops te verkopen. Daarnaast zouden betaalde posts op bijvoorbeeld Instagram ook inkomsten op kunnen leveren.

Voor festivals geldt hetzelfde; kijk naar meer opties dan alleen kaartverkoop en consumpties. Opnieuw is merchandise of een samenwerking een extra inkomstenbron. Ook zou je het event hybride kunnen opzetten en online-tickets kunnen verkopen voor een stream.

Tip 2 | Breng je doelgroep in kaart

Soms is het als bedrijf of organisatie makkelijk om te vervallen in aannames over je doelgroep. Je denkt te weten wat de klant wil en je handelt ernaar. Denk je. Toch kan je ideale klant erg verschillen van de klant die je op het moment target.

Ook dit kan je met een aantal handige tools beter in beeld krijgen. Zo kan je de demografie in kaart brengen door het gebruik van een klantendatabase, website analytics en social media analytics. Uit al deze data kan je voldoende informatie putten om een beter beeld te krijgen van wie je ideale klant is.

Tip 3 | Ontwikkel je digitale mindset

Digitalisering is erg belangrijk bij het ontwikkelen van je bedrijf. Vooral in een turbulente sector als de dance-industrie. Wat vandaag werkt, kan morgen alweer over zijn. Vandaar is het goed om het ‘digitaal denken’ de prioriteit te geven.

Dit kan best ingrijpend zijn. Om up-to-date te blijven, heb je ervaren en geïnformeerde mensen nodig binnen je organisatie. Als je digitalisering wil doorvoeren in je bedrijf, zul je dat binnen elke afdeling moeten doorvoeren. Zorg dus dat iedereen binnen jouw bedrijf over een digitale mindset beschikt.

Tip 4 | Ontwikkel je digitale hartslag

Naast een digitale mindset is het goed om ook een digitale hartslag te ontwikkelen. Die hartslag zit vooral in het ritme waarop je als bedrijf online met je doelgroep communiceert. Denk hierbij aan het delen van Story’s op Instagram en aankondigingen op Facebook.

Achter sociale media schuilen complexe algoritmes die consistentie belonen. Als je vaste publicatiedata kiest, kan het zijn dat een algoritme dit opvangt en je daarvoor beloont met meer zichtbaarheid.

Tip 5 | Meet je digitale volwassenheid

Elk bedrijf heeft een bepaalde mate van volwassenheid. Dit valt onder de Business Acceleration Maturity. Onder deze term verstaan we in welke mate je als organisatie digitale volwassenheid hebt bereikt. Als je als bedrijf digitaal volwassen bent, is het zo dat je marketing- of verkoopinspanningen meer opleveren.

Het is goed om voor je hiermee aan de slag gaat, een nulmeting te doen. Waar sta je nu en wat wil je binnen een bepaalde periode bereiken? Maak dit inzichtelijk en stippel de rest van je plan uit.

Tip 6 | Gebruik een Data Management Platform

Om voldoende inzichten te krijgen in je bedrijf, is het goed om te werken met data op een juiste manier. Hiervoor heb je een werkend raamwerk nodig. Dit raamwerk zorgt ervoor dat je de data en cijfers op een juiste manier kan verwerken, opslaan en analyseren. Het Data Management Platform is een tool die je kan inzetten voor deze belangrijke taak.

Tip 7 | Een marketingplan opstellen en communiceren

Je marketingplan is een overzicht van alle marketingactiviteiten die je als bedrijf doet. Als het ware is dit de funnel van jouw organisatie. Het is goed om hier een concreet beeld van te hebben.

Dit kan je onderzoeken door kritischer te kijken naar je toekomstige marketingactiviteiten. Past die binnen je huidige ritme en bedrijfsvoering? En lukt het je om je sales-funnel op een juiste manier aan te vullen volgens je plan? Als je geen antwoord kan geven op die vragen, weet je niet of je campagne enige kans van slagen heeft.

Tip 8 | Kies je kanalen

Als het goed is, heb je als organisatie een doel voor ogen. Dat kan zijn het behalen van een ‘x’ aantal volgers over een ‘y’ bepaalde tijd. Gericht werken is erg belangrijk bij het behalen van zulke doelen. In essentie betekent dit dat je de funnel moet ‘vullen’

Om dat te kunnen doen heb je echter wel wat toevoer nodig. Die toevoer bereik je via je kanalen. Dit kunnen advertenties zijn op verschillende sociale media, samenwerkingen met andere partijen of het releasen van content via je eigen website of app. Zodra je de content publiceert, zorg je dat je de resultaten van die toevoer kan meten. Zo zie je of je het gewenste effect hebt bereikt.

Tip 9 | Gebruik de IPM-formule

Naast het kiezen van je kanalen, is er een handige tool om de interactie op je kanalen te berekenen. Dat kan je doen aan de hand van de IPM-formule, oftewel: ((aantal comments + likes) / aantal posts)) / #fans).

Door deze formule te gebruiken, zie je hoeveel interacties je online als merk krijgt. Dat is een goede indicatie van de relevantie van je content en organisatie.

Tip 10 | Houd je verkoopcurve in de gaten

De verkoopcurve van je bedrijf zegt wat over je sales, bijvoorbeeld hoeveel mensen binnen een bepaalde tijd tickets kopen voor een aankomend evenement. Deze data kan je in kaart brengen door historische data te vergelijken met je huidige cijfers.

Door een beter beeld te hebben van je verkoopcurve, kan je je marketingstrategie wat bijschaven. Zie je dat de meeste mensen een maand van tevoren pas een ticket kopen voor je evenement, zou je daar met je marketing op kunnen inspelen.

Tip 11 | Breng de Customer Lifetime Value in kaart

Klanten zijn vanzelfsprekend één van de meest belangrijke aspecten voor een organisatie. Het is daarom ook goed om duidelijk het gedrag van je klanten in kaart te hebben. Die waarde kan je bepalen door de Customer Lifetime Value te berekenen.

Dat doe je door de netto opbrengst die een klant genereert in de totale periode van het ‘klant zijn’ uit te rekenen. Hoeveel inkomsten heeft de klant gegenereerd van het moment van de eerste tot laatste aankoop? Verder kan je nog onderzoeken hoeveel aankopen een klant doet en wat de hoogte is van de aankoopbedragen.

Tip 12 | Gebruik funnel om fans te converteren

De Business Acceleration funnel oftewel de super-funnel bestaat uit de volgende onderdelen: acquisitie, activatie, retentie, revenue (inkomsten) en referral (doorverwijzing). Al deze onderdelen zeggen wat over je sales-funnel en zijn dus goed om in beeld te krijgen.

De Digitaal Vermogen Funnel (Business Acceleration Funnel)
De Digitaal Vermogen Funnel (Business Acceleration Funnel)

Dankzij de super-funnel kan je volgers of fans converteren in klanten en zie je direct waar je nog moet sleutelen.

Tip 13 | Gebruik ARPU om je funnel te optimaliseren

Bepaal allereerst de ARPU. Dat is: de gemiddelde opbrengst per klant. Zo kan je de bovengenoemde AARRR-funnel optimaliseren. Dit kan winstgevend zijn voor je bedrijf.

Om de funnel verder te optimaliseren, moet je de volgende stappen doorlopen: breng in kaart hoe de verkoopcurve de afgelopen tijd liep, zorg dat klanten of bezoekers terugkomen, zodat de omzet stijgt en verhoog de Customer Lifetime Value.

Tip 14 | Vul het Business Model Canvas in

Het Business Model Canvas kan je helpen om een nieuw bedrijfsmodel op te zetten of een bestaand businessmodel te optimaliseren. Door het canvas in te vullen, kan je zien hoe je extra waarde kan toevoegen binnen je organisatie. Het canvas bestaat uit de volgende aspecten: klanten, aanbod, infrastructuur en financiële levensvatbaarheid.

Tip 15 | Vergelijk jezelf met de concurrentie

Door te kijken naar concurrentie kan je ook een beter beeld krijgen over je eigen positie binnen het digitale landschap. Bepaal de hoeveelheid volgers en de online interactie van je concurrenten. Zet deze gegevens af tegen je eigen prestaties. Kies bijvoorbeeld vijf tot tien concurrenten uit en vergelijk hoe jullie digitaal performen.

Zoekwoorden voor dit artikel op Google: Tips Digitaal Vermogen of Digitaal Vermogen Tips


Meer over de visie van Denis Doeland

Lees hier over de visie van Denis Doeland

Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie