Inzicht: de kunst van het posten op Facebook | #inzicht

Een Facebook-pagina aanmaken als bedrijf of organisatie dat is tegenwoordig bijna de normaalste zaak van de wereld voor een marketing- of pr-manager. De wijze ‘hoe de Facebook-pagina te gebruiken’ daar is menig marketing- of pr-manager nog naar op zoek. Het posten (lees: berichten plaatsen) op Facebook is een kunst op zich. Wat is de inhoud van het bericht dat je post en wanneer is het beste moment zodat je ook zeker weet dat je de meeste aandacht voor de post krijgt. De kwaliteit van het posten op Facebook kun je door middel van goede analytics optimaliseren.

Om een inzicht te krijgen naar de kunst van het posten is er gekeken naar de Facebook-pagina van Neerlands en eigenlijk ‘s Werelds grootste indoor dance-evenement ‘Sensation‘. Hoe zet Sensation Facebook in?

Er is voor het inzicht 30 dagen lang met behulp van Socialbakers gekeken naar het type posts, het tijdstip van de posts, de engagement rate (oftwel ‘Hoe wordt er gereageerd?’ likes en comments) en het tijdstip waarop de posts bekeken worden. Het inzicht over de kwaliteit van de posts is tot stand gekomen op basis van de voornoemde parameters. In de onderstaande figuren is het volgende uiteengezet.

  • Figuur 1 – Aantal posts per dag
  • Figuur 2 – Type posts
  • Figuur 3 – Interacties per uur
  • Figuur 4 – Interacties per type post (likes en comments)
  • Figuur 5 – Top 5 engagement rate posts
  • Figuur 6 – 30 dagen kwaliteitsanalyse van de gedane posts

Uit de kwaliteitsanalyse van de posts kun je opmaken dat ‘timing’ van het plaatsen van een post een belangrijk punt is. Om een optimaler rendement uit de posts te halen is het raadzaam goed te kijken naar het tijdstip waarop een post geplaatst wordt. Natuurlijk is de inhoud van de post ook van belang. Uit het inzicht bij Sensation is op te maken dat de gemiddelde Engagement Rate (vergeleken met bijvoorbeeld Armin van Buuren en Tiesto) bijna 4x keer zo hoog is. Dat duidt op kwalitatief goede inhoud. Vooral links, foto’s en video’s scoren erg goed.

Aantal Facebook posts door Sensation per dag(figuur 1)

Type posts door Sensation(figuur 2)

Totale interacties per uur bij Sensation op Facebook(figuur 3)

Likes en Comments op posts van Sensation(figuur 4)

Likes en Comments op posts van Sensation(figuur 5)

Likes en Comments op posts van Sensation(figuur 6)

Wellicht rijzen er vragen naar aanleiding van deze post. Laat een opmerking achter of stel je vraag via Twitter @denisdoeland. Ook kun je gebruik maken van de ‘Doeland takes Questions‘ mogelijkheid, door hier te klikken. Dan kun je de vraag inspreken.

Als Socialbakers Consul deel ik regelmatig inzichten in het gebruik van Facebook-pagina’s. Socialbakers is een van de vooraanstaande Facebook Analytics platforms. Socialbakers is Preferred Developer Consultant van Facebook. Mocht je op zoek zijn naar gedegen advies over de optimalisatie van het gebruik van de Facebook-pagina van jouw bedrijf of organisatie neem dan gerust contact op.

Mogelijke andere interessante analyses

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

2Reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie